Leukemi

En sjukdom som borde utrotas tycker jag. Och när det är någon i familjen som blir drabbad blir det i allra högsta grad så påtagligt.

Leukemi är en sjukdom i benmärgen. I benmärgen bildas allt blod. När benmärgen tillvekat blodkroppar så släpps dessa ut i blodet. Vårt skelett är uppbyggt av ben som är rörformiga. Inuti "rören" finns benmärgen. Det bildas många olika typer av blodkroppar i benmärgen. Röda blodkroppar (erytrocyter) som har till uppgift att transportera runt det syre som vi andas in. Vita blodkroppar finns av två huvudtyper; lymfocyter och granulocyter. Båda dessa sorters blodkroppar är en del av vårt immunförsvar som skall skydda oss från bakterier och virus. Blodplättarna (trombocyter) har till uppgift att se till att blodet koagulerar om vi gör oss illa.
Det finns flera sorter av leukemi. De vanligaste är akut lymfatisk leukemi (ALL), som kommer från lymfocyterna och akut myeloisk leukemi (AML), som kommer från granulocyterna. När en lymfocyt eller granulocyt förändras och blir en cancercell börjar den dela sig helt utan kontroll och snart innehåller benmärgen och sedan blodet ett stort antal leukemiceller. Alla andra normala blodceller trycks undan. Vad som orsakar att en benmärgscell blir en leukemicell är inte känt. Många teorier finns men ingen som kan ge en tydlig förklaring.

Mitt kusinbarn, en pigg och envis liten tjej, 9 år har drabbats av ALL. Den sk snälla varianten av leukemi och kommer nu behandlas i ca 2,5 år.
Lilla H, jag tänker på dig och hela din familj. Vi kommer hjälpa till att få dig på bättre humör, lita på det. Och du kommer fixa det här. Det finns inget annat alternativ.


RSS 2.0